Groen! en FLOSS

Bruno,

Ik ben helemaal akkoord met jouw mening dat FLOSS verplichten 'om de FLOSS', zoals Groen! voorstelt, geen goed idee is. De overheid zou bij voorkeur FLOSS moeten gebruiken, maar zou daartoe niet mogen verplicht worden; wanneer een FLOSS-alternatief niet bestaat (of gewoon niet voldoet), dan moet de keuze open blijven. Het kan niet zijn dat een overheid bepaalde dingen niet doet 'want de FLOSS software om dat te doen bestaat niet'. Ofzo.

Dat leidt duidelijk nergens naar.

Wel ben ik het grondig oneens met jouw stelling dat 'het jammer' is dat men je niet betaald voor 'jouw aandeel' in dat elektronisch salarisproject. Newsflash: je hebt er helemaal geen aandeel in. Je hebt software geschreven en die als vrije software beschikbaar gemaakt. Je brengt die software uit zonder er geld voor te vragen. Iemand anders heeft die software gebruikt om er een 'elektronische loonbrief'-toepassing mee te maken. Zeggen dat je ervoor betaald moet worden is net als zeggen dat de kuisvrouw die de kantoren onderhoudt, een percent moet krijgen van de opbrengsten van het project "want zonder haar zou dat project er niet zijn". Da's waar, maar tegelijkertijd ook weer niet waar; als er geen kuisvrouw zou zijn, dan zouden de computers vuil en vies worden, en zouden de ontwikkelaars niet meer deftig kunnen werken. Maar als die kuisvrouw er niet zou zijn, dan zou er wel een andere kuisvrouw zijn. Analoog is het zo dat als de ontwikkelaars van dat pakket iText niet zouden gebruikt hebben, dan hadden ze wel iets anders gebruikt. FPDF, bijvoorbeeld, om maar één voorbeeld te noemen.

Net als jij ben ook ik tegelijkertijd zelfstandige en FLOSS-ontwikkelaar. In tegenstelling tot jou situatie is het bij mij echter niet zo dat mijn business model gebaseerd is op "we praten onze gebruikers een schuldgevoel aan in de hoop dat ze zullen betalen". Vooral zie ik mezelf absoluut niet als iemand die "slavenarbeid" verricht, omdat mijn werk voor Debian nu toevallig niet altijd bezoldigd is.

Sta me dan ook toe te suggereren dat je compleet verkeerd bezig bent; er zijn betere manieren om geld te verdienen aan ontwikkeling van FLOSS software.