Geekdinner

Het was weer geekdinner gisteravond, en het was plezant. Wel niet zeker of ik de volgende keer me weer zo ga laten gaan—ik mag dan wel niet in voormiddagen geloven en gemiddeld rond de middag beginnen, het is uiteraard wel zo dat mensen er soms nog in slagen om me om 8:45 te bellen. Midden in de nacht dus, zeker als je de avond ervoren met een flink stuk in uw kraag in bed gekropen bent. Maar goed.

Één punt dat ik wel nog even wil ophalen is 'Planet Grep content'. We hebben het er gisteravond ook al over gehad toen de grote hoop al vertrokken was en we met een groep van ongeveer zes à acht man overbleven om nog wat te drinken; maar dat ga ik uiteraard niet zomaar doen zonder daar andere mensen in te horen.Het punt is het volgende: het doel van Planet Grep, zoals ik het zie, is community-building in de Belgische FLOSS-community. Dat wil zeggen dat het over FLOSS moet gaan, maar aan de andere kant wil het niet zeggen dat het alleen over FLOSS moet gaan; een 'community' bestaat uit mensen, die allemaal (hopelijk) nog wat andere interesses hebben dan alleen dat wat met FLOSS te maken heeft. Om die reden ben ik er ook geen voorstander voor om bijvoorbeeld een verplichte 'Planet Grep' tag in te voeren; naar mijn gevoel gaan mensen mensen zo'n tag dan enkel gebruiken voor zaken die over FLOSS gaan, en een deel van de charme van Planet Grep—het feit dat het een hele brede content bevat—zou daarmee verloren gaan.

Aan de andere kant is het doel van Planet Grep wel nog altijd dat het over de FLOSS community gaat, en niet over 'een hoop mensen die toevallig once in a blue moon even over FLOSS babbelen'. Er zijn een aantal mensen die momenteel op Planet Grep zitten, waarin de Signal/Noise ratio ongeveer 0.000001/1 is. En hoewel ik dus wel degelijk een deel noise wil zien, moet er ook niet overdreven worden—met alle respect voor zulke bloggers, overigens: ik wil niemand opdragen om op een bepaalde manier of over bepaalde onderwerpen te bloggen; mijn enige doel is de kwaliteit van Planet Grep op de één of andere manier verhogen.

En dat brengt mij meteen naar mijn probleemstelling: het zoeken van die manier. De mogelijkheden zijn niet zo uitgebreid:

  1. Mensen verwijderen van planet grep die te weinig over FLOSS praten. Dit zou ik liever alleen doen als de vraag groot genoeg is, kwestie van objectiviteit te bewaren.
  2. Enkel de FLOSS-artikels opnemen van bepaalde mensen, of van iedereen. Zoals eerder uitgelegd heeft dat dus een serieus nadeel (ik heb dit één keer gedaan, maar voel me eigenlijk niet echt goed bij die beslissing).
  3. Een suggestie die gisteravond gemaakt werd, maar waar ik me ook niet helemaal in kan vinden: een tweede instantie opzetten van planet grep met enkel posts over FLOSS, en de 'huidige' instantie ongefilterd laten.

Dat lijkt het me zowat te zijn. Suggesties zijn welkom.